Biliyorsunuz ki, zamanımızın çoğu iş yerinde geçiyor. Zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz yerdeki refah, günlük hayatımızı da etkilemektedir. İş hayatında ruh sağlığı, çalışanların esenliği açısından önemli bir rol oynar. Çalışanların yaşadığı sorunlar; tükenmişlik, yoğun çalışma temposu, sosyallikte azalma gibi, çalışanların hayatını olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla, çalışma ortamının insanın mental sağlığı üzerinde çok etkisi vardır. Dünya Sağlık Örgütü ruh sağlığını ‘bedensel, ruhsal ve sosyal açıdan tam iyilik hali’ olarak tanımlıyor. Yine verilere göre, tüm dünyada dört kişiden biri mutlaka ruhsal hastalık yaşıyor. Bu kadar yaygın olmasına rağmen, insanlar tedavi noktasında geri planda kalabiliyor ve iş hayatlarıyla birlikte günlük hayatları da etkilenebiliyor. Bu da aslında çalışan esenliğini; yani mutlu bir iş ortamı yaratmanın önemini bize gösteriyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre:
- Dünyanın %60’ından fazla çalışmaktadır.
- Çalışanların %83’ü iş stresi yaşamaktadır.
Çalışan kişinin iş hayatında yaşadığı stres sadece kendisini değil, işten sonra vakit geçirdiği ailesini, çevresini de kötü etkiliyor. Bu sebeple çalışanın mutlu bir iş ortamında bulunması önce ailesine, sonra çevresine ve topluma da olumlu yansımaktadır. En yaygın yaşanan ruh sağlığı problemleri; tükenmişlik sendromu, depresyon ve anksiyetedir. Bu rahatsızlıkların beraberinde gelen stres, sosyal ilişkileri etkiliyor ve iş yerinde iş arkadaşlarıyla tartışmalara yol açıyor.
Sağlam bir ruh sağlığı, çalışanlar arasındaki etkileşimi güçlendirir ve bunun sonucunda iş verimliliği artar. Çalışanlar olumlu ruh sağlığı koşulları yaşadıklarında, var oldukları iş ortamına motivasyon, yaratıcılık ve üretkenlik anlamında katkıda bulunma olasılıkları daha yüksektir. Buna karşılık, ruh sağlığına önem verilmemesi iş memnuniyetinin azalmasına, devamsızlığın artmasına ve iş verimliliğinin düşmesine yol açabilmektedir.
İş Hayatında Ruh Sağlığını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
- Uzun saatler çalışma
- Az çalışan ile fazla iş yükü
- Minimum esneklik
- Düşük maaş
- Karar verme sürecine katılamama
- Aşırı kontrolcü yönetici
- İletişimsizlik
- Görev tanımı eksikliği
- Kariyerinde yükselme fırsatının olmaması
- Mobbing
- Ayrımcılık
- Dışlanma
gibi faktörler çalışanın mental sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Ruh Sağlığı Problemlerinin Kuruma Etkisi
Yapılan çalışmalara göre, çalışanların iş yerindeki ruh sağlığı problemleri, şirketleri milyon liralardan daha fazla zarara uğratıyor ve her yıl 10 milyardan fazla iş gününün kaçırılmasına sebep oluyor. Mutlu çalışan demek, şirket başarının artması demektir. İş yerindeki ruh sağlığı problemlerini çözmek, şirketlere yılda 200 milyon liradan fazla kazanç elde etmesini sağlıyor. Özetle, çalışanın esenliğine önem veren bir şirket kültürü, kazançları da beraberinde getiriyor. Şirketlerin çalışanın moral ve motivasyonunu koruyan, iş birliğine dayanan destekleyici tutum sergilemesi iş yerine yönelik aidiyet duygusunu artırarak, işteki verimliliği sağlar.
İş Hayatında Ruh Sağlığını Nasıl Destekleriz?
Çalışan Esnekliği
Esnek çalışma saatleri, uzaktan veya hibrit çalışma sistemi, toleranslı izin politikaları çoğu çalışanın beklentileri arasında yer almaktadır. Bu taleplere olumlu yaklaşan iş yerleri, çalışanların stres düzeylerini azaltarak daha verimli bir çalışma ortamı sunmaktadır. Bu verimlilik ile birlikte sadece çalışanların bir kazancı değil aynı zamanda kendi başarıları da güçlendirmektedir.
Gelişim Desteği
Ekonomik zorluğun olduğu bir dönemde, çalışan gelişimini desteklemek iş refahını arttırmaktadır. Çalışanlarınıza kariyerlerinde gelişim sağlayabilecekleri online eğitimler, webinar katılımı gibi eğitimler sağlamanız verimliliği artıracaktır. Ayrıca, mental sağlık desteği sunmak, psikolojik destek konusunda çalışanın iyi oluşuna önem vermek demektir. Bu sadece bireysel iyilik halini değil aynı zamanda iş yerindeki bağlılığı ve motivasyonu da beraberinde getirecektir.
Çalışanların Değerli Hissetmesi
Çalışana verilen olumsuz geri bildirimler kadar olumlu geri bildirimlerin de verilmesi örneğin; takdir edilmesi, desteklenmesi çalışanın değerli hissetmesine yol açacaktır. Çalışan değerli hissettikçe çabalarının görüldüğünü fark edecek ve aidiyet duygusu gelişecektir. Ayrıca, adil ve empatik bir yönetici iletişimi iş yerindeki psikolojik güvenliği sağlayacaktır. Özetle, çalışanların kendilerini değerli hissetmesi, yalnızca bireysel memnuniyeti değil, kurumsal başarıyı da etkiler. Takdir, adalet, iletişim ve destek; iş yerinde sürdürülebilir bağlılık ve yüksek performansın temel taşlarıdır.
Müthiş Psikoloji ile işbirliği yaparak, çalışanlarınıza yönelik mental sağlığı destekleyen kapsamlı bir yan hak paketi sunabilirsiniz. Bu adım, hem çalışanlarınızın iyi oluş haline verdiğiniz önemi gösterir hem de iş yerinde psikolojik dayanıklılığı ve motivasyonu artırmaya katkı sağlar.