Müthiş Psikoloji ‘Sana İyi Gelir’ yolculuğunda ilk seansına özel 400 TL indirim! Müthiş Psikoloji ‘Sana İyi Gelir’ yolculuğunda ilk seansına özel 400 TL indirim! Şimdi Başla MP Terapisti Olun!
Cinsellik

Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Lidya Yılmaz
Uzm. Klnk. Psk. Lidya Yılmaz tarafından yazıldı.
4 Dakika Okuma Süresi
25-03-2025

İyi Oluş Yolculuğuna Başla!

Ücretsiz ön görüşme ile sana en uygun uzmanı seç, online terapiye hemen başla.

Başlayın
Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinismus, cinsel birleşmenin mümkün olmadığı bir bozukluktur. Çünkü vajinaya girme girişimleri vajina kaslarının istem dışı bir şekilde kasılmasına neden olur. Bu, oldukça yüksek oranda görülen bir durumdur. Cinsel terapiye ise yanıtı mükemmeldir. Vajinismus, vajinal girişi engelleyen fiziksel sorunlardan ve cinsel birleşmede bulunmaya karşı geliştirilen basit fobik kaçınmadan ayırt edilmelidir. Vajinismusun görülme oranı kültürden kültüre göre değişebilmektedir; doğu toplumlarında daha fazla görüldüğü ortaya çıkmıştır. 

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus belirtileri kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Vajinismusun en beliğin belirtilerinden biri vajinal kasların istem dışı bir şekilde kasılmasıdır. Kadın ise bu durumu kontrol edemez hale gelir. Bu durum da cinsel birleşmeyi imkansız hale getirir. Yani, istem dışı kaslarla birlikte cinsel birleşmenin gerçekleşemiyor olması belirti olarak kabul edilmektedir. Bir diğer belirti ise kadın jinekolojik muayene sırasında yoğun bir strese girmesidir. Bu belirti ile birlikte titreme, terleme gibi durumlar görülebilir. Bazı kadınlar cinsel birleşme yaşasa bile bunu çok ağrılı olarak anlatırlar buna da ağrılı cinsel ilişki (disparoni) adı verilir. Tampon gibi ürünleri kullanmakta zorlanırlar ve bundan rahatsızlık duyarlar. Duygusal olarak da çok yoğun bir korku ve kaygı içindedirler. Cinsel ilişkiyi düşündüklerinde bile bu duygular meydana gelebilmektedir. Bu belirtilerin sonucu olarak da kişide cinsel istekte azalma meydana gelir. 

Vajinismus Türleri Nelerdir?

Birincil ve ikincil olmak üzere iki türü vardır. Birincil vajinismusun, kadının en baştan itibaren cinsel ilişki, jinekolojik gibi durumlarda rahatsız olmasıdır. Kadının her zaman ağrı ve zorluk yaşıyor olması olarak tanımlanır. İkincil vajinismus ise kadının ilk başlarda böyle bir rahatsızlık, ağrı veya zorluk yaşamamış olması ancak travmatik bir olay, yaşam değişiklikleri veya tıbbi durumlardan sonra bu durumu yaşaması olarak tanımlanır. 

Bazen durumsal olarak da görülebilmektedir. Yani, kadın bazen rahat bir şekilde cinsel ilişkiye girebiliyorken bazı durumlarda bunu gerçekleştirememesi olarak da görülebilmektedir. Örneğin, kadın cinsel ilişki sırasında sorun yaşarken jinekolojik muayenede sorun yaşamaması olarak ortaya çıkabilir.

Vajinismus Neden Olur?

Vajinismusun nedeni kesin olarak bilinmemektir ancak fiziksel ve psikolojik faktörlerle ilişkilendirilir. Psikolojik nedenler arasında ağrı olacağına dair yoğun bir korku, kaygı veya cinsel travmalar, cinsel birleşmeyle ilgili zamanında duyduğu çarpıtılmış düşünceler, kültürel tabular vajinismusa neden olabilir. Fiziksel nedenler ise enfeksiyonlar, doğuma bağlı travmalar, yaralanmalar, menopoz gibi durumlardır.

Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinismus tedavisinde en etkili yöntem cinsel terapidir. Cinsel terapinin amacı, cinsel birleşmeye dair olan korkuları, kaygıları çalışmaktadır. Bu terapi genellikle çift olarak yürütülür, partnerin rolü tedavide çok önemlidir. Kadının yalnız, suçlu hissetmemesi adına destekleyici bir partner tedavide büyük rol oynar. Bu sebeple eşlerin birlikte katılmasın öneririz. Terapide cinsel yaşam öyküsü alınarak detaylı bir değerlendirme yapılır. Kadının yaşadığı zorluklar, duygular değerlendirilir. Çiftlere detaylı bir cinsel eğitim verilir. Yanlış öğrenilen bir durum var ise bunlar öğretilir. Örneğin, kızlık zarı ile ilgili bilinen birçok yanlış bilgi olabiliyor; terapinin amacı bu yanlışları düzelterek sağlıklı bir cinsel yaşam için bilinçlenme sağlanmasıdır. Cinsel terapi sürecinde tamamen şefkatle vajinal kasılmalarla ilgili korkuların üzerine gidilerek egzersizler uygulanır. Bu egzersizler, kademeli olarak devam eder ve kasları gevşetmeye yöneliktir. Cinsel terapi genellikle 8-12 seans arasında tamamlanır. Fakat bu genel verilen bir seans sayısıdır. Çünkü iyileşme kişiden kişiye ve motivasyona göre değişiklik göstermektedir. Vajinismus kendiliğinden geçen bir durum değildir, mutlaka tedavi gerektiren bir durumdur. Ancak, bazı kadınlar zamanla bunun geçebileceğine inanırlar ve bir bakarlar ki yıllar geçmiş. Bu sebeple cinsel terapi almak çok önemlidir. 

Psikolojik testler ile kendinizi test edin!

Sitemizde bulunan psikolojik testler ile ücretsiz ve kolayca kendinizi değerlendirin.

Başlayın

Sitemizde bulunan yazılar farkındalık yaratmak amaçlıdır, tıbbi tavsiye içermemektedir. Psikiyatrik tanıların yalnızca psikiyatri hekimleri tarafından koyulabileceğini unutmayınız.

Benzer Yazılarımız

whatsapp-img