Müthiş Psikoloji “Sana İyi Gelir” yolculuğunda, mobil uygulamaya özel ilk seansında geçerli MUTHIS400 koduyla 400 TL indirim seni bekliyor! Müthiş Psikoloji “Sana İyi Gelir” yolculuğunda, mobil uygulamaya özel ilk seansında geçerli MUTHIS400 koduyla 400 TL indirim seni bekliyor! Şimdi Başla
Fobiler

Sosyal Fobi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Müthiş Psikoloji
Müthiş Psikoloji tarafından yazıldı.
4 Dakika Okuma Süresi
08-04-2025

İyi Oluş Yolculuğuna Başla!

Ücretsiz ön görüşme ile sana en uygun uzmanı seç, online terapiye hemen başla.

Başlayın
Sosyal Fobi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Sosyal fobi yeni adıyla sosyal kaygı bozukluğu yaşayan kişinin başkaları tarafından gözlenme durumunda kalabileceği sosyal durumlarda yoğun korku ve kaygı hissetmesidir. Bazen belki hepimiz bazı durumlarda topluluk önünde bir şey yapmaktan endişe duyabiliriz; seminer yapmak gibi. Ancak bu durum hemen hemen her sosyal ortamda ortaya çıkıyorsa o zaman bir sorun var diyebiliriz. Bu durumu yaşayan kişiler genellikle toplum içinde başkaları tarafından eleştirileceğine, rezil olacağına veya yargılanacaklarından korkarlar. Başka insanlarla birlikteyken konuşma, yemek yemek gibi davranışları gerçekleştirirken aptalca veya utandırıcı şeyler yapacaklarını düşünürler. Bu davranışı gerçekleştirirken yoğun kaygı ile birlikte yüzlerinin kızarması, seslerinin titremesi gibi belirtilerin karşı taraftan görüleceği düşüncesi kaygıyı daha da arttırır. Bu belirtilerin karşı taraftan farkına varacağından korkarlar. 

Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?

Sosyal fobi belirtilerine baktığımızda en önemli belirtilerden biri başkalarının önünde veya toplulukta konuşma yapmaktır. Bu durumlardan tamamen kaçınırlar. Diğer belirtiler ise, başkalarına soru sormak, yeni insanlarla tanışmak, başkalarının önünde yazı yazmak, genel tuvaletleri kullanmak, telefonda konuşmak, başkalarının fikirlerine karşı bir fikir söylemektir. Aynı zamanda zorlanıla durumlardan biri sosyal aktivitelere katılmaktır. Örneğin, arkadaş toplanmaları, partilere gitmek, evlenme törenlerine katılmak, buluşmaya teklif etmek gibi durumlar onlar için çok zorlayıcıdır. 

Sosyal Fobi Nedenleri Nelerdir?

Sosyal fobinin tam nedeni bilinmemektedir. Diğer tüm ruhsal rahatsızlıklar gibi sosyal fobi de çeşitli faktörlerden ortaya çıktığı düşünülmektedir. Öncelikle en önemli faktör genetik faktördür. Sosyal fobisi olan kişilerin genellikle ailelerinde de bu durumu yaşayan kişiler vardır. Aynı zamanda eski yaşadıkları deneyimler de etkileyebilmektedir. Örneğin, daha önceki durumlarda mahcup olduğu, aşağılandığı bir durum ile karşılaşılmışsa aynı durumun tekrarlanacağı korkusunu yaşar ve sosyal ortamlardan kaçınmaya başlarlar. Ayrıca, sosyal fobisi olan kişiler sosyal durumlarda ne olacağı hakkında olumsuz otomatik düşünceleri vardır. Bu düşünceler, ‘rezil olacağım’, ‘kendimi aptal göstereceğim’, ‘herkesin onayını almalıyım’ şeklinde olabilir. 

Sosyal Fobi Nasıl Tedavi Edilir?

Sosyal fobide seans süresi kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Daha hafif belirtiler ile seans süresi daha azken, daha ağır belirtiler gösteren kişilerin seans süresi daha uzun sürebilmektedir. Sosyal fobi, günlük hayatı etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Bu sebeple bir uzmandan yardım almak gerekebilir. Terapide, sosyal beceriler öğrenerek kendinize olan güveniniz artar. Terapide en etkili yöntemlerden biri Bilişsel Davranışçı Terapidir. Bu terapi yöntemi korkularınıza neden olan düşüncelerinizi değiştirmenize yardımcı olur. Ayrıca geçmişte çekindiğiniz durumlarla kademeli olarak yüzleşmenize yardımcı olacaktır. Bu sizin korkularınızın genellikle gerçek dışı olduğunu ve sonuç olarak bu durumlarda daha az korkabileceğinizi keşfetmenize yardımcı olacaktır. Sosyal fobi yaşayan birçok kişi terapinin başlangıcında kendilerini kaygılı hissederler ve fayda görüp göremeyecekleri konusunda endişe duyarlar. Tek yapmanız gereken terapiye bir şans tanımaktır. 

Sosyal fobi düzeyinizi merak ediyorsanız, sitemizde bulunan Sosyal Fobi Testini çözebilirsiniz. Ardından sonucunuzu birlikte değerlendirebiliriz. 

 

Psikolojik testler ile kendinizi test edin!

Sitemizde bulunan psikolojik testler ile ücretsiz ve kolayca kendinizi değerlendirin.

Başlayın

Sitemizde bulunan yazılar farkındalık yaratmak amaçlıdır, tıbbi tavsiye içermemektedir. Psikiyatrik tanıların yalnızca psikiyatri hekimleri tarafından koyulabileceğini unutmayınız.

Benzer Yazılarımız

whatsapp-img
whatsapp-img